Welkom bij oldtimerrestauratie.com

Het restaureren van oldtimers is onze passie. We doen dat niet om ons brood mee te verdienen. Tijd speelt een ondergeschikte rol. We kunnen dan ook alle aandacht en tijd geven aan problemen en hun oplossing. We restaureren onze eigen auto's en helpen anderen dit ook te doen. Het is onze doelstelling kennis over restauratie te vergaren, samen te brengen en belangeloos met anderen te delen. Dit is ook een uitgangspunt bij deze website. Steeds als we een onderwerp tegenkomen dat de moeite waard is, maken we er een verhaal van en publiceren we het op de website. Het gaat daarbij om informatie die je niet gauw op internet terug vindt. Een ieder kan een verhaal aanleveren. Als dit gepubliceerd  wordt, vermelden we de bron.

  

 

Nieuwe mogelijkheden op de website

Zoals u ziet is de website in een nieuw jasje gestoken. Ook zijn er een paar dingen aangepast. Nu is het makkelijker om een artikel in te zenden. Ook is er een forum-mogelijkheid toegevoegd. Als er bepaalde hoofdonderdelen toegevoegd moeten worden horen we het graag. We wensen u heel veel plezier op onze website.

 

 

Teksten op de website

Tijdens het restaureren en werken met oldtimers kom je regelmatig problemen tegen waarvan je zegt: hoe los ik dat nu weer op? Veelal is de oplossing heel simpel, als je het maar weet. Iedere keer als wij tegen iets aparts aanlopen of een onderwerp tegenkomen dat de moeite waard is om over uit te wijden, maken we een verhaal en plaatsten we dit op de website. In dit verband wordt het ook gewaardeerd als iemand een aardig verhaal of een goede tip heeft deze even via een mailtje naar ons opstuurt zodat we het kunnen plaatsten.

We nodigen je uit om door de website heen te bladeren en de verhalen te lezen. Ik ben ervan overtuigd dat je iets tegenkomt waar je plezier van kunt hebben.

 

motor artikel

 

Adres

Op deze website hebben wij bewust geen adres geplaatst aangezien wij niet willen dat een ieder zonder afspraak langs komt. Wij zijn lang niet altijd aanwezig. Stuur een mail voor informatie (contact) of bel even op (06-22229906). Als nodig geven we dan de adresgegevens.

 

Iedere auto heeft een eigen karakter m.b.t. overstuur en onderstuur. Op zich is daar weinig aan te veranderen.
Bij overstuur heeft de auto bij het nemen van de bocht de neiging uit zichzelf een kleinere bocht te gaan maken. Dit kan zelfs zo sterk zijn dat achterzijde van de auto "uitbreekt".
Bij onderstuur heeft de auto bij het nemen van een bocht de neiging rechtuit te rijden. Er moet dan meer ingestuurd worden om dit te verhinderen.

Waardoor wordt dit gedrag veroorzaakt?

Als een auto een dwarskracht ondervindt zoals bij het nemen van een bocht of zijwind reageren zowel de voorwielen als achterwielen door het maken van een kleine sliphoek S1 en S2, zie onderstaande figuur. In de figuur is de situatie getekend waarbij de auto een linkse bocht wil maken dan wel dat er van links een dwarswind aanwezig is
overstuur-onderstuur

Z = Zwaartepunt auto
F = Kracht, aangrijpend in het zwaartepunt

Als S1 en S2 gelijk zijn, zal het zwaartepunt van de auto de baan A gaan beschrijven. Als S2 groter is dan S1 wordt ogenschijnlijk naar links gestuurd en zal de auto de baan B beschrijven. Deze toestand is zeer ongewenst omdat een centrifugaalkracht wordt opgewekt in dezelfde richting als de oorspronkelijke evenwichtsverstoring en deze dus versterkt. Het wordt dan zelfs moeilijker de auto uit de bocht te krijgen. De auto is overstuurd.

Is S1 groter dan S2 dan stuurt de auto uit zichzelf naar rechts en wordt baan C beschreven. Dit Onderstuur heeft een centrifugaalkracht ten gevolge die de oorspronkelijke evenwichtsverstoring tegenwerkt en is dus enigszins zelfcorrigerend. Een auto met deze eigenschap is moeilijk de bocht in te sturen. De auto heeft last van onderstuur.

De grootte van de sliphoeken S1 en S2 zijn afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste hierin zijn:

  • Het type wielophanging;
  • Speling op onderdelen van de ophanging als lagers, fusee en rubbers;
  • De toepassing van een torsiestang (voor en/of achter);
  • Voor- of achterwielaandrijving.

Bij het type wielophanging kan onderscheid worden gemaakt in:

Vooras

  • Onafhankelijke ophanging;
  • Bij oudere oldtimers mogelijk star.

Achteras

  • Pendelassen (VW kever, Renault 4CV/Dauphine);
  • Parallelgeleiding (citroen 2CV);
  • Dion-as (starre achteras met in het midden de cardan).