Welkom bij oldtimerrestauratie.com

Het restaureren van oldtimers is onze passie. We doen dat niet om ons brood mee te verdienen. Tijd speelt een ondergeschikte rol. We kunnen dan ook alle aandacht en tijd geven aan problemen en hun oplossing. We restaureren onze eigen auto's en helpen anderen dit ook te doen. Het is onze doelstelling kennis over restauratie te vergaren, samen te brengen en belangeloos met anderen te delen. Dit is ook een uitgangspunt bij deze website. Steeds als we een onderwerp tegenkomen dat de moeite waard is, maken we er een verhaal van en publiceren we het op de website. Het gaat daarbij om informatie die je niet gauw op internet terug vindt. Een ieder kan een verhaal aanleveren. Als dit gepubliceerd  wordt, vermelden we de bron.

  

 

Nieuwe mogelijkheden op de website

Zoals u ziet is de website in een nieuw jasje gestoken. Ook zijn er een paar dingen aangepast. Nu is het makkelijker om een artikel in te zenden. Ook is er een forum-mogelijkheid toegevoegd. Als er bepaalde hoofdonderdelen toegevoegd moeten worden horen we het graag. We wensen u heel veel plezier op onze website.

 

 

Teksten op de website

Tijdens het restaureren en werken met oldtimers kom je regelmatig problemen tegen waarvan je zegt: hoe los ik dat nu weer op? Veelal is de oplossing heel simpel, als je het maar weet. Iedere keer als wij tegen iets aparts aanlopen of een onderwerp tegenkomen dat de moeite waard is om over uit te wijden, maken we een verhaal en plaatsten we dit op de website. In dit verband wordt het ook gewaardeerd als iemand een aardig verhaal of een goede tip heeft deze even via een mailtje naar ons opstuurt zodat we het kunnen plaatsten.

We nodigen je uit om door de website heen te bladeren en de verhalen te lezen. Ik ben ervan overtuigd dat je iets tegenkomt waar je plezier van kunt hebben.

 

motor artikel

 

Adres

Op deze website hebben wij bewust geen adres geplaatst aangezien wij niet willen dat een ieder zonder afspraak langs komt. Wij zijn lang niet altijd aanwezig. Stuur een mail voor informatie (contact) of bel even op (06-22229906). Als nodig geven we dan de adresgegevens.

 

Bij revisie van een cilinderkop hoort ook het vervangen van de klepzittingen en nieuwe kleppen. Bij toepassing van harde klepzittingen wordt de kop ook geschikt voor loodvrije benzine.

Belangrijk bij de montage van kleppen is belangrijk:

  • de goede afsluiting
  • een voldoend groot contactoppervlak tussen klep en zitting om de klep te koelen. Dit is met name kritisch bij de uitlaatklep. De inlaatklep wordt ook gekoeld door het instromend gas.

Hoe groot moet het contactoppervlak zijn?
De waarde hiervoor verschilt per type auto maar zal 1 – 1,5 mm bedragen. Deze waarde wordt vaak in de technische handboeken opgegeven.
Hoe ziet de situatie er dan uit?

klep

Het doffe deel op klep en is het raakvlak.

Als een klepzitting op maat gefreesd/geslepen is zal de klep per definitie niet voldoende passen. Deze moet door aanvullend inslijpen goed passend worden gemaakt. Hiervoor is slijppasta in de handel.

Deze pasta wordt op de klep of zitting aangebracht. De klep wordt met een speciaal hulpgereedschap geroteerd waarbij steeds een beetje slijppasta tussen klep en zitting gebracht moet worden. Het is aan te bevelen de klepsteen een beetje te oliën zodat deze makkelijk ronddraait. Een alternatief is om het uitstekende deel van de klepsteel in een accuboormachine te plaatsen en al trekkend zachtjes te roteren.

Het resultaat van het slijpen is duidelijk te zien door de kleurverandering van het oppervlak. Het resultaat is nog beter te zien als vooraf het te slijpen klepoppervlak gekleurd word met b.v. een viltstift.

Als de kleppen voldoende zijn ingeslepen moet alle slijppasta zorgvuldig worden verwijderd.

Het resultaat kan op twee manieren worden beoordeeld:

  • Door de cilinderkop op zijn kop te zetten en de ruimte boven de kleppen te vullen met een vloeistof zoals olie. Hierbij moeten de kleppen gemonteerd zijn met de klepveren en de bougie ingeschroefd zijn. Er mag geen lekkage van de vloeistof optreden.
  • door een statische compressietest uit te voeren (zie hiervoor de beschrijving op deze website) als de cilinderkop volledig is gemonteerd.

Er is nog een tweede mogelijkheid om sluitende kleppen te krijgen. Hiervoor is enige oefening en moed nodig. De werkwijze is als volgt:

  • Plaats de cilinderkop op zijn kop en wel zodanig dat je er met je hand onder kan.
  • Licht de klep (niet gemonteerd met klepveer) enkele centimeters naar boven en sla met een kunststof hamer de klep weer terug op de klepzitting. Dit moet met een felle tik en toch met beleid gebeuren. De hamer moet de klep niet meer raken als de klep de zitting bereikt. Het gaat er om de klep enige snelheid te geven.
  • Het resultaat is dat de klep/klepzitting enigszins deformeert en perfect op elkaar passen.